Jura- mazs reģions, kuru no vienas puses norobežo Burgundija no otras puses Šveice. Vīna zinātāji šo reģionu apraksta gan ar labiem, gan ar ne tik glaimojošiem vārdiem.
Īsumā par reģionu:
Reģiona teritorija ir 1850ha liela – šis šaurais reģions atrodas kalnu ielejās un ir tikai 80 kilometrus garš. Šobrīd ar vīnogulājiem apstādītā teritorija ir tikai 10% no kādreizējā daudzuma, galvenokārt phylloxera uts dēļ.
Par vīnogām:
Populārākā vietējā sarkanā vīnoga ir Poulsard. No šīs vīnogas var gatavot sausus, vieglu, elegantus un augļainus vīnus, vai dzirkstošos vīnus zem apelācijas Cremant de Jura. Trousseau sarkanā vīnoga tiek audzēta siltākajās vietās šajā reģionā, tāpēc ir diezgan reti sastopama. Kā trešā svarīgākā sarkanvīna vīnoga ir Pinot Noir.
Baltās vīnogas. Vissvarīgākā vīnoga noteikti ir Savagnin, šī vīnoga ir atbildīga par Jura slavu un statusu pasaulē. Stils un slava ir iegūta no specifiskā pagatavošanas procesa, vīnu nosaukums ir vin jaune. Plaši ir pieejama ir arī Chardonnay vīnoga, kuru gatavo vairāk klasiskajā baltvīnu stilā , ietekme nāk no Burgundijas reģiona tuvuma.
Apelācijas:
Četras galvenās vīnu apelācijas ir Arbois, Château-Chalon, Côtes du Jura un L’Étoile. Pasaulē visnovērtētākā apelācija ir Chateau Chalon, maza pilsētiņa neliela kalnā galā, kuras apkārtnē tiek audzētas augstākā labuma vīnogas un darīti ļoti ilgdzīvotspējīgi vīni. L`Etoile apelācijā darbojas ļoti maz ražotāju, bet šim reģionam ir liels potenciāls, jo augsne ir identiska Chablis apelācijai. Arbois pilsētiņas apkārtnes vīni vairāk koncentrējas uz sarkanvīnu ražošanu, bet ne tikai. Cotes du Jura ir vispārēja reģiona apelācija. Dzirkstošā vīna apelācija ir Cremant du Jura. Macvin du Jura ir vēlās ražas vīns sajaukts ar marc (vīnogu izspiedu destilāts) un iegūst ko līdzīgu baltam, rozā potrvīnam.
Ēdiens:
Šis reģions ir slavens ar vairākām lietām, ja apskatam ēdienu. Pirmā un svarīgākā lieta ir Comte siers un kā vienu no izcilākajām saderībām ar vīnu var noteikti uzskatīt no tā paša reģiona nākušu sieru. Vēl reģionā ir pieejamas Breses vistiņas – šķirne no konkrētas teritorijas un ar stingriem audzēšanas noteikumiem. Svarīgākā sēne reģionā ir murķeļsēne, to gatavo dažādos veidos. Garša ir izcila!
Pagatavošana un vīnu veidi:
Vīna ekspresīvie aromāti tiek saistīti ar pagatavošanas procesu, kura laikā vīna muca netiek līdz galam aizpildīta ar vīnu un uz vīna virskārtas veidojas rauga cepure (candy cap), kura satur dažādas ļoti aromātiskas vielas, kas tad arī piesātina vīnu un tajā pašā laikā nelaiž vīnam klāt skābekli, un noturēšanas vēlākajos gados neļauj tam oksidēties.
- Dzeltenais vīns (Yellow wine) – Vīna stils, kuru var ražot visa Cotes de Jura apelācijas ietvaros un kuru notur zem rauga cepures līdz 6 gadiem un 3 mēnešiem. Garša ir ar jūtamu svaigumu, dūmakainumu, intensitāti un ar ilgu pēcgaršu. Aromāts un garša ir vēl nav integrējies viens otrā, bet cenas dēļ izcils vīns šī reģiona iesācējiem. Sastopamie izturēšanas laiki zem rauga cepures ir no 1,5 gadiem līdz pat 4 gadiem.
- Vin jaune – Vīna stils kuru var ražot visa reģiona ietvaros un kuru notur zem rauga cepures minimāli 6 gadus un 3 mēnešus. Garšā ir ar jūtamu svaigumu, intensitāti un ar ilgu pēcgaršu. Aromāts un garša ir integrējies viens otrā, izcils vīns šī reģiona baudītājiem. Pieejami veci ražas gadi.
- Chateau Chalon – Vīna stils, kuru var ražot mazas pilsētiņas Chateau-Chalon ietvaros, nogāzēs un kuru notur zem rauga cepures minimāli 6 gadus un 3 mēnešus. Garšā ir ar jūtamu svaigumu, intensitāti un ar ilgu pēcgaršu. Aromāts un garša ir integrējies viens otrā, izcils vīns šī reģiona baudītājiem un tiem kuri grib paspēlēties ar pavisam veciem ražas gadiem.
- Vin de Paille – Desertvīns, kura vīnogas žāvē 6 mēnešus pēc izspiešanas un notur vismaz 18 mēnešus ozolkoka mucās. Atļautās vīnogas ir Savagnin, Chardonnay un Poulsard. Minimālais alkohola procents šiem vīniem ir 14%. Tātad intensīvs, izteikti salds ar pļavu ziedu, persiku, medus un dūmu aromāts un garša.
Noble Wine ieteikumi, apmeklējot Jura reģionu:
Ražotāji ko apmeklēt – Caves Jean Bourdy, Champ Divin, Domaine de l’Octavin, Domaine Rolet, Les Chais du Vieux Bourg, Jean-François Ganevat.
Vietas ko apmeklēt – Pilsētu Chateau Chalon, siera darītava Maison du Comte, ļoti daudzie reģiona dabas apskates objekti (gravas, ūdenskritumi, utt.).
Restorāni/viesnīcas – Hôtel/Restaurant Jean-Paul Jeunet, Hôtel/Restaurant Les Chais du Vieux Bourg, Le Bistrot Pontarlier.
Teksta autors: Ronalds Pētersons